Tallholmenin ja Sandön taistelut 1808

Vuonna 1808 kävivät Ruotsi ja Venäjä sotaa nykyisen Suomen alueen omistuksesta. Venäjän joukot etenivät tehokkaasti ja laivastokin otti merialueita hallintaansa. Ruotsin laivaston ollessa liian vahva Kemiönsaaren eteläpuolella, päättivät venäläiset yrittää 40 laivalla saaren pohjoispuolelta. Ruotsalaisten kuultua asiasta, he lähettivät 8 tykkipurtta Sandön saaren luokse reittiä katkaisemaan. Nämä saapuivat 14.7.1808 ja saivat vahvistukseksi 4 tykkipurtta lisää. He olivat kuitenkin alivoimaisia, joten valitsivat taistelupaikaksi salmen kapeimman paikan Tallholmenin saaren kohdalla, jotta venäläiset eivät voisi hyökätä leveässä rintamassa.

18.7.1808 ammuttiin ensimmäiset laukaukset. Venäläiset turvasivat laivastonsa etenemistä sijoittamalla jalkaväkeä ja tykistöä maihin sekä Päisterpään, että Kemiön puolelle. Ensimmäinen hyökkäys torjuttiin, mutta 21. päivä heinäkuuta 30 venäläistä tykkijollaa pakotti maalla olevien joukkojen tuella ruotsalaiset perääntymään Sandön luokse. Uusi puolustuslinja asettui Rövarholman saaren kohdalle Sandön ja Päisterpään väliseen salmeen. Avuksi saatiin 10 tykkipurtta lisää, joten vahvuus oli nyt 22 alusta. Rövarholmaan tehtiin neljän kanuunan tykkipatteri ja laivat asettuivat asemiin. Kahden aluksen tehtävä oli estää venäläisen jalkaväen pääsy Sandöön.

Myös venäläiset saivat lisävoimia ja heidän vahvuutensa oli 50 alusta. He sijoittivat Päisterpään Patteriniemeen yhden kuuden tykin patterin ja Kemiön puolella oli kaksi siirrettävää kenttätykkiä. Aamuyöllä 2.8.1808 venäläiset ryhtyivät hyökkäykseen ylipäällikkö Friedrich von Buxhoevdenin seuratessa taistelua Kemiön puoleiselta rannalta. Ensimmäisen hyökkäyksen ruotsalaiset torjuivat ankaralla taistelulla, ja toinenkin hyökkäys kävi pitkään kiivaana, kunnes ruotsalaisten oikea siipi joutui perääntymään. Samoin perääntymään joutuivat Sandön kahlaamon puolustajat, jolloin venäläiset kykenivät tulittamaan ruotsalaisia myös sieltä. Puolenpäivän aikaan taistelu vaimeni ja ruotsalaiset alkoivat perääntyä. Tie Saaristomerelle ja siitä pohjoiseen oli nyt auki Venäjän laivastolle. 

Taistelu oli päättynyt. 

Sandön taistelun muistolaatta.

Sandön taistelun muistolaatta.

Jaa tämä sivu